Auburn Interior Renovation Layout Full size

Context: This young, growing family purchased an old farmhouse and needed to renovate some unused first floor space into a master suite with attached nursery to accommodate their expanding family.  Previously a large bedroom with closet, hallway, full bath, and office were turned into a master suite, nursery, and 1/2 bath.

Conclusion:  This growing family wanted more functionality out of their older farmhouse.  The first floor bedroom was large and a waste of space for this family, which was looking for storage and flexibility.  Moving the door to the bedroom from a long hallway back to it’s original location off the living room allowed space to install a half bath in the unused hallway space.  Changing the full bath entrance from a hallway entrance to an en-suite bathroom for the master allowed the homeowners to put in double sinks, shower/tub combo and private toilet room.Taking advantage of the natural light, the double sink is open to the bedroom.  As you travel from the bedroom past the sink area you will find a pocket door that closes off the shower area.  From the shower area, access to the private toilet room allows privacy and function.  By providing a pass through sink area into the bathroom it left a large area for a walk in custom master closet which provides ample storage for this growing family.  The hallway, now much smaller and functional, accesses the 1/2 bath off the kitchen and the nursery, which will be converted to a home office as the kids grow and move into the upstairs bedrooms.

Energy Efficiency:  Prior to the start of construction the homeowner did all of his own demolition and had a spray foam contractor come spray closed cell insulation into the walls and in the basement below to help reduce the drafts in this older farmhouse.  Since this was a first floor renovation, the ceiling was not touched and a heating system was not required.

%d bloggers like this: